Κάνε την κονσόλα σου media center

You are currently viewing Κάνε την κονσόλα σου media center

Μια game console είναι συνηθισμένο να τη συναντούμε κάτω ακριβώς ή δίπλα από την τηλεόραση. Αυτό που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι εκτός από διασκέδαση μέσω games μπορεί να μας προσφέρει και διασκέδαση παρακολουθώντας ταινίες ή ακούγοντας μουσική. Ας δούμε μαζί όμως λεπτομέρειες.

Θα ξεκινήσουμε λίγο … ανάποδα αναφέροντας ότι οι κονσόλες επόμενης γενιάς, το PlayStation 4 και το Xbox One, τα οποία αναμένεται να δούμε στα καταστήματα τους επόμενους μήνες θα είναι όχι μόνο gaming consoles αλλά και ένα πλήρες media center στο οποίο θα μπορείτε να βασίσετε τη διασκέδαση σας. Μάλιστα και οι δύο φαίνεται ότι θα υποστηρίζουν stream εικόνας και ήχου από υπολογιστές που θα βρίσκονται σε άλλα σημεία τους σπιτιού σας, αλλά στο ίδιο τοπικό δίκτυο.

Επειδή όμως μέχρι να έρθουν οι νέες αυτές κονσόλες και μέχρι να βρούμε τα χρήματα να τις αγοράσουμε θα περάσει μάλλον μεγάλο χρονικό διάστημα ας δούμε τι γίνεται με κονσόλες που το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη στο σπίτι σας ή ακόμα και αν δεν έχετε μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς να ξοδέψετε πλέον μια περιουσία.

Θα εστιάσουμε στο streaming αρχείων από κάποιο υπολογιστή που βρίσκεται στο σπίτι αφού είναι και η συνηθέστερη χρήση.

Xbox

Xbox

Και όταν γράφουμε Xbox εννοούμε το πρώτο Xbox που κυκλοφόρησε η Microsoft στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Όσο και αν μοιάζει παλιό σήμερα – είναι δεν θα το αρνηθούμε – από αυτό ξεπήδησε το XMBC, το οποίο σήμερα είναι διαθέσιμο για Linux, Mac OS και βέβαια Windows. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρώτο Xbox είναι σε θέση να αναπαράγει video και μουσική, αλλά όσον αφορά το video σε αρχεία standard definition. Αν λοιπόν έχετε ένα ξεχασμένο σε κάποιο πατάρι και δεν έχετε πρόβλημα να ανεχτείτε τη χαμηλή ανάλυση των video, ξεσκονίστε το!

Xbox 360

xbox-360Το Xbox 360 κατά την κυκλοφορία του είχε τη δυνατότητα να αναπαράγει αρχεία που είχατε αποθηκευμένα σε κάποιο υπολογιστή. Αυτό – θεωρητικά – ήταν δυνατό να γίνει μέσω του Windows Media Player – των Windows XP και Windows Vista – και όπως αντιλαμβάνεστε όσοι έχετε δουλέψει με αυτό δεν γινόταν απροβλημάτιστα. Όσο και αν σας φανεί περίεργο αυτό που θα γράψω παρακάτω, μάλλον θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Η καλύτερη πιθανόν λύση για να αναπαράγεται αρχεία από κάποιο υπολογιστή στο τοπικό σας δίκτυο είναι το … – τυμπανοκρουσίες – PS3 Media Server – ναι καλά διαβάσατε, η εφαρμογή για να κάνει αυτή τη … δουλειά σε PlayStation 3.

Τώρα οι επιλογές σας δεν εξαντλούνται εκεί – ειδικά αν ζείτε στο εξωτερικό – αφού μπορείτε να έχετε stream υλικό από τα BBC iPlayer (μόνο στην Αγγλία), DailyMotion, EPIX, ESPN3/ESPN.com, Hulu Plus, MSNBC.com, TMZ, The Today Show, YouTube και Zune Marketplace – για όποιον το θυμάται -, Last.fm και Pandora – μέσω του browser.

PlayStation 3

ps3-super-slim

Τα λόγια είναι περιττά εδώ και θα σας πούμε μόνο ότι κατά τη γνώμη μας το απόλυτο πρόγραμμα για να μοιράσετε αρχεία από κάποιον υπολογιστή στο τοπικό σας δίκτυο είναι το PS3 Media Server. Ξέρω κάποιοι θα έχουν ήδη αντιπροτάσεις, αλλά μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης η συγκεκριμένη εφαρμογή θα σας αφήσει ικανοποιημένους και με το παραπάνω αρκετές φορές.

Στα θετικά θα αναφέρουμε τα plugins που βρίσκονται διαθέσιμα για PS3 Media Server χάρη στα οποία έχετε τη δυνατότητα να stream-άρετε υλικό από άλλες υπηρεσίες. Και εδώ θα βρείτε εφαρμογές για υπηρεσίες όπως τα LoveFilms, YouTube, Hulu, BBC iPlayer (για την Αγγλία μόνο) αλλά και μέσω του browser Pandora.

Nintendo Wii

nintendo-wiiΌταν πρωτοκυκλοφόρησε η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι του media player μας τρόμαξε. Δεν είχε καν τη δυνατότητα αναπαραγωγής DVD, κάτι μάλλον τραγικό. Το ξεπερνάμε όμως αυτό, αφού έχουμε και άλλο μικρό σοκ, μάλλον λόγο περιορισμού από πλευράς hardware. Το Wii δεν έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων video σε HD αναλύσεις. Μπορείτε να κάνετε stream αρχεία από το PC ή το Mac σας χάρη στο OrbCaster, το οποίο θα σας εμφανίσει το video stream στον browser του Wii!

Μια σημείωση εδώ, το OrbCaster σύντομα δεν θα υπάρχει οπότε όποιος προλάβει … το software-άκι είδε.

Μια ακόμα επιλογή για να κάνετε stream αρχεία και αν δείτε και κανένα DVD είναι η εγκατάσταση του Homebrew Channel μέσα από το οποίο θα εγκαταστήσετε την εφαρμογή WiiMC. Αυτό τώρα θα ήθελε ένα ολόκληρο οδηγό από μέρους μας για να σας λύσουμε όλες τις απορίες. Μέχρι όμως να πέσει ένα Wii στα χέρια μας για τόσες ημέρες όσες χρειάζεται για να κάνουμε τον οδηγό θα πρέπει να ξεκινήσετε μόνοι σας.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση