Ενεργοποιήστε το Compositing στο Linux Mint Mate

You are currently viewing Ενεργοποιήστε το Compositing στο Linux Mint Mate

Το Mint Linux είναι μια διανομή ιδιαίτερα φιλική, ειδικά προς τον νέο χρήστη, βασισμένη σε Ubuntu ή Debian, αναλόγως την έκδοση. Σήμερα έχει περίπου τον ίδιο αριθμό χρηστών με το Ubuntu, από το όποιο και φτιάχτηκε η πρώτη του έκδοση, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι τελικά θα το ξεπεράσει

Δίνει έμφαση στη λειτουργικότητα, παρέχει καλή υποστήριξη και διαθέτει προεγκατεστημένες αρκετές χρήσιμες εφαρμογές και αλγορίθμους, για να παρέχει την καλύτερη δυνατή χρήση, αμέσως μετά την εγκατάσταση.

Αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 15, υπό την ονομασία “Olivia”, με δυνατότητα επιλογής γραφικού περιβάλλοντος μεταξύ Cinnamon, Mate, KDE και Xfce, τόσο στα 32 αλλά και στα 64bit.

Από την έκδοση 13 “Maya” όμως της διανομής, η οποία διατίθεται ακόμα με LTS [Long Term Support] μέχρι το 2017 και είναι η τελευταία με υποστήριξη για Non-PAE [Physical Address Extension] επεξεργαστές, το “compositing” στην έκδοση του Mate [Gnome 2 fork], είναι εξ ορισμού απενεργοποιημένο και σχεδόν όλα τα ειδικά εφέ στο περιβάλλον εργασίας δεν λειτουργούν, σε αντίθεση με το Cinnamon [Gnome 3 fork], που αν ανιχνεύσει ότι το σύστημα είναι ικανό να ανταπεξέλθει, το ενεργοποιεί αυτόματα.

NoCom960

Πολλές από τις διεργασίες που εκτελούνται συνήθως επιταχύνονται, λόγω των λιγοστών γραφικών απαιτήσεων από το σύστημα, αλλά ο αντίκτυπος έρχεται για εφαρμογές όπως πχ. τα docks, που απαιτούν το compositing για τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τους και την συμπεριφορά των παραθύρων και των εικονιδίων.

Για να ενεργοποιήσετε αυτήν την δυνατότητα στο Mint, θα μεταβείτε στο Κέντρο Ελέγχου [Control Center], το οποίο έχει αντίστοιχες ιδιότητες με τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows και θα επιλέξετε από την πρώτη καρτέλα και την κατηγορία Ρυθμίσεις Επιφάνειας Εργασίας [Desktop Settings], το εικονίδιο Παράθυρα [WIndows] που είναι και η δεύτερη επιλογή από τα εικονίδια στα αριστερά.

CompMen960

Στα δεξιά σας, το δεύτερο “tickbox” είναι αποεπιλεγμένο. Επιλέγοντας το, το compositing επανέρχεται κανονικά στο σύστημα σας.

Θα έχετε πλέον διαφάνεια στα παράθυρα σας, στο τερματικό [terminal] και οι εφαρμογές που καλούν 3D διεργασίες, δεν θα σας ενοχλούν με το ανάλογο μήνυμα.

Σας θυμίζουμε ότι το “compositing” είναι αποτέλεσμα ενός λογισμικού [Window Manager] το οποίο φροντίζει να εκμεταλλευτεί τις 2D και 3D ικανότητες του συστήματος σας και να ενεργοποιήσει στην οθόνη μας οπτίκα εφφέ [blending, fading, scaling, rotation, duplication, shuffling, blurring] και την ομαλή μετάβαση από τον ένα εικονικό χώρο εργασίας στον άλλο [virtual desktops], σε περίπτωση που ο χρήστης έχει ενεργοποιήσει παραπάνω από έναν.

Το αντίστοιχο αυτό λογισμικό, για τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά αυτή τη στιγμή, είναι :

– Για διανομές βασισμένες σε GNU/Linux, FreeBSD και OpenSolarisCompiz, KWin, Xfwm, Enlightenment [E17] and Mutter
– Για τα Windows της MicrosoftDesktop Window Manager [DWM] που έκανε την εμφάνιση του με τα Windows Vista, κάνοντας χρήση του WDDM και του DirectX
–  Για το Mac OS X : τον Quartz Compositor και τον X.org Server

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση