Sony Vaio SVT1311W1E Review

You are currently viewing Sony Vaio SVT1311W1E Review

Το πρώτο Ultrabook της Sony είναι γεγονός και με το βάρος του ονόματος Vaio στην αγορά, το νέο σύστημα της σειράς T με την οθόνη των 13 ιντσών φαίνεται πως θα βάλει τον ανταγωνισμό σε σκέψεις.

Το νέο Ultrabook της Sony με όνομα Vaio SVT1311W1E για πρώτη φόρα το είδαμε από κοντά στην παρουσίαση που έκανε η Sony Hellas για το νέο lineup των φορητών της. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σε πρώτη ανάγνωση, μας άφησαν ικανοποιημένους, ενώ η πρώτη μας επαφή μαζί του, για λίγα λεπτά, ήταν ιδιαίτερα θετική.

Όταν συνδυάσαμε τα παραπάνω με την τιμή διάθεσης στην Ελληνική αγορά για το νέο Sony  η οποία φτάνει τα 999 ευρώ, αμέσως επικοινωνήσαμε με τους ανθρώπους της Sony Hellas. Πολύ πρόθυμα μας διέθεσαν ένα από τα πρώτα Sony Vaio SVT1311W1E που έφτασαν στην Ελλάδα για να το δοκιμάσουμε.

 

Εμφάνιση

Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το νέο Ultrabook της Sony θα μείνει εντυπωσιασμένος κανείς τόσο από την λεπτή σχεδίαση του, όσο και από το μεταλλικό look του, το οποίο όχι μόνο δείχνει όμορφο, αλλά είναι και στιβαρό.

Στην πρώτη επαφή με το νέο Vaio T13 θετική εντύπωση αφήνει, όπως είναι αναμενόμενο για ένα φορητό αυτής της κατηγορίας, το χαμηλό βάρος. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μοντέλου, το βάρος έχει περιοριστεί στο 1,5 κιλό. Η κατασκευή του φορητού από μαγνήσιο και αλουμίνιο δεν είναι μόνο εξαιρετικά ποιοτική, αλλά τα υλικά μεταξύ τους έχουν ζηλευτή συναρμογή, την οποία βεβαίως δεν θα βρείτε σε κανένα πλαστικό σώμα. Επιπλέον αυτά τα υλικά παρέχουν αυξημένη ακαμψία στο σώμα του Vaio, το οποίο μπορείτε να σηκώσετε με το ένα χέρι από οποιαδήποτε γωνία του και να μην υπάρξει στρέβλωση του ή υποψία αυτής.

Οι διαστάσεις του μοντέλου στις 13 ίντσες, το οποίο είχαμε στα χέρια μας, είναι 32,3 εκατοστά για το πλάτος, 21,6 εκατοστά για το βάθος και 1,78 εκατοστά για το ύψος. Το νέο Vaio SVT1311W1E δεν είναι το λεπτότερο ή ελαφρύτερο Ultrabook, συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, τα λίγα παραπάνω γραμμάρια και χιλιοστά που διαθέτει όμως τα εκμεταλλεύεται πλήρως αφού θα βρείτε πληθώρα θυρών ενσωματωμένες στο σασί του.

Έτσι δεν θα χρειαστεί να μεταφέρετε αντάπτορες – στην καλύτερη περίπτωση – ή απλά να ζείτε χωρίς την παρουσία αυτών των θυρών. Οι μηχανικοί της Sony είχαν προφανώς το δίλημμα μεταξύ της δημιουργίας ενός εξαιρετικά λεπτού σώματος, χωρίς όμως την ύπαρξη αυτών των θυρών και ενός λεπτού σώματος, το οποίο όμως θα περιελάμβανε όλες τις θύρες.

Στο Vaio SVT1311W1E έχουν καταφέρει μια ισορροπία μεταξύ της ευχρηστίας και της φορητότητας, αφού το σύστημα τελικά διαθέτει τις απαραίτητες θύρες, χωρίς ταυτόχρονα οι διαστάσεις ή το βάρος να ξεφεύγουν.

 

Εικόνα και ήχος

Θα ξεκινήσουμε από την οθόνη των 13,3 ιντσών η οποία διαθέτει οπίσθιο LED φωτισμό, είναι wide με αναλογία 16:9 και έρχεται με ανάλυση HD στα 1366×768 pixels. Η ευκρίνεια της οθόνης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όπως και η χρωματική της απόδοση. Μας άρεσε αρκετά το μαύρο της, το οποίο κατά την παρακολούθηση video θα το εκτιμήσετε.

Επιπλέον αν και γυαλιστερή η οθόνη, θα ομολογήσουμε ότι μόνο με πολύ έντονο φωτισμό θα γίνουν ενοχλητικές οι αντανακλάσεις, κάτι που σίγουρα θα υπολογίσουμε στα θετικά. Από την άλλη θα σημειώσουμε το παράπονο μας για την ανάλυση της οθόνης μιας και θα περιμέναμε να χρησιμοποιηθεί κάποιο πάνελ με λίγο υψηλότερη ανάλυση από αυτή των 1366×768 pixels.

Παρά το περιορισμένο μέγεθος του φορητού η Sony κατάφερε να ενσωματώσει στερεοφωνικά ηχεία τα οποία υποστηρίζουν την τεχνολογία xLOUD. Η ένταση τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος τους. Δεν θα σηκώσουν τη γειτονιά στο πόδι, αλλά σίγουρα μπορείτε να ακούσετε μουσική ή να παρακολουθήσετε μια ταινία χωρίς την ανάγκη για εξωτερικά ηχεία. Αν παρόλα αυτά θέλετε να συνδέσετε εξωτερικά ηχεία, ο φορητός διαθέτει θύρα line out.

 

Πληκτρολόγιο και touchpad

Το πληκτρολόγιο του νέου Sony Vaio T13 είναι τύπου chicklet, μαύρου χρώματος και έρχεται με ευμεγέθη πλήκτρα που ακόμα και τα δικά μας μεγάλα δάχτυλα πληκτρολογούσαν με άνεση.

Σε αυτό το σημείο όμως θα γκρινιάξουμε αφού θα θέλαμε το πληκτρολόγιο να είναι φωτιζόμενο και είναι ίσως το μοναδικό σημείο εξοπλισμού που μας έλειψε από το Vaio της δοκιμής. Κατά τη χρήση το πληκτρολόγιο επιτρέπει την γρήγορη, αλλά και ξεκούραστη πληκτρολόγηση, ενώ αν τα πλήκτρα είχαν λίγο μεγαλύτερο βάθος, θα ανταγωνιζόταν ευθέως το desktop πληκτρολόγιο μας.

Το touchpad δεν διαθέτει πλήκτρα εξωτερικά, κάτι που μας άρεσε σχεδιαστικά, ενώ δεν είχαμε κανένα απολύτως παράπονο από την απόδοση του. Είμαι άμεσο, υποστηρίζει αρκετά gestures τα οποία κάνουν πραγματικά ευκολότερη την καθημερινότητα σας, ενώ και η ακρίβεια του είναι εντυπωσιακή.

 

Απόδοση

Στην καρδιά του νέο Ultrabook της Sony χτυπά ένας τρίτης γενιάς επεξεργαστής Intel Core, ο νέος Intel Core i5-3317U. Ο επεξεργαστής είναι χρονισμένος στα 1,7GHz, διαθέτει δύο επεξεργαστικούς πυρήνες και συνοδεύεται από 4GB μνήμης RAM. Στο κύκλωμα γραφικών υπάρχει το νέο Intel HD 4000, ενώ αντί σκληρού δίσκου διαθέτει ένα SSD με χωρητικότητα 128GB. Τα παραπάνω υποσυστήματα δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στα benchmarks, όσο όμως και στις εργασίες της πραγματικής καθημερινής χρήσης.

Στο Geekbench το Vaio μας έδωσε score 4.660, μια τιμή που γενικά βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των Ultrabooks της αγοράς. Στο CrystalMark το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό με score 159.263, μια τιμή η οποία επίσης βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των Ultrabooks. Στη μέτρηση που πραγματοποιήσαμε για την αυτονομία της μπαταρίας του, το BatteryEater μας έδωσε 118 λεπτά αυτονομίας. Αυτή η τιμή, παρά το γεγονός ότι σε πραγματικές συνθήκες μεταφράζεται σε περισσότερο από 4 ώρες αυτονομίας, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από το μέσο όρο της αυτονομίας των Ultrabooks.

Συνολικά όσον αφορά την απόδοση του νέου Ultrabook της Sony οι επιδόσεις του είναι παραπάνω από ικανοποιητικές για να καλύψουν ένα χρήστη σε καθημερινές εργασίες γραφείου ή και αναπαραγωγή video σε HD. Χάρη στο ενσωματωμένο Intel HD 4000 θα λέγαμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς βέβαια πολλές αξιώσεις, για casual gaming, κάτι που επίσης θα μετρήσουμε στα θετικά. Η μπαταρία του από την άλλη με προσεκτική χρήση θα σας δώσει αρκετές ώρες αυτονομίας, περισσότερες από εκείνες ενός φορητού που δεν ανήκει στην κατηγορία των Ultrabooks, αυτό όμως δεν αρκεί για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

 

Εξοπλισμός

Το νέο Sony Vaio T13 διαθέτει καλό εξοπλισμό με μεγαλύτερο ατού του την ύπαρξη αρκετών θυρών αλλά και στον βασικό εξοπλισμό SSD αντί σκληρού δίσκου. Συγκεκριμένα θα βρείτε στην αριστερή πλευρά του δύο θύρες USB εκ των οποίων η μια είναι USB 3.0 και η άλλη USB 2.0. Στην δεξιά πλευρά του θα βρείτε έξοδο για ακουστικά, card reader για κάρτες SD και Memory Stick PRO Duo, έξοδο HDMI, έξοδο VGA και θύρα Gigabit Ethernet για ενσύρματη σύνδεση σε τοπικό δίκτυο. Επιπλέον διαθέτει ενσωματωμένο Wi-Fi 802.11 b/g/n, αλλά και Bluetooth 4.0 + HS.

Επάνω από την οθόνη του θα βρείτε μια web camera τεχνολογίας Exmor, αισθητήρα 1,31 MPixels και ανάλυση HD στα 1280×720 pixels, ενώ διαθέτει και τα γνωστά από άλλα Vaio πλήκτρα Assist, WEB, VAIO. Όπως μας συνηθίζει η Sony, το συνοδευτικό λογισμικό το οποίο έρχεται προ-εγκατεστημένο με το νέο Vaio T13 είναι πλούσιο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Adobe Acrobat X Standard, την trial έκδοση του Office 2010, αλλά και το Sony Remote Play για σύνδεση με το PlayStation 3.

Το στοιχείο εξοπλισμού του φορητού το οποίο – μαζί με τις θύρες – κάνει τη διαφορά, είναι το ενσωματωμένο SSD των 128GB, χάρη στο οποίο θα δείτε εξαιρετικούς χρόνους boot σε Windows 7, αλλά και συνολικά αυξημένη την απόδοση του συστήματος σε ότι έχει να κάνει με τη εγγραφή / ανάγνωση δεδομένων.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Sony Vaio SVT1311W1E

Οθόνη: 13,3 ίντσες @ 1366×768 pixels
Επεξεργαστής: Intel Core i5-3317U @ 1.7GHz
Μνήμη RAM: 4GB DDR3 @ 1333MHz επεκτάσιμη στα 8GB
Υποσύστημα γραφικών: Intel HD 4000
Αποθηκευτικά μέσα: SSD 128GB
Οπτικό μέσο:
Δικτύωση: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Gigabit Ethernet, Bluetooth
Θύρες: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA, Line Out, Card reader
Web camera: HD 1.3 MPixels Exmor
Άλλα χαρακτηριστικά:
Λειτουργικό σύστημα: Windows 7 Home Premium 64-bit
Διαστάσεις: 323 x 216 x 17,8 χιλιοστά
Βάρος: 1,5 Κιλά

 

Μας άρεσε

– Ποιότητα και υλικά κατασκευής
– Επιδόσεις
– Το SSD στον βασικό εξοπλισμό
– Η πληθώρα θυρών για την κατηγορία

 

Θα θέλαμε

– Μεγαλύτερη αυτονομία από την μπαταρία
– Φωτιζόμενο πληκτρολόγιο

 

Συμπέρασμα

Οι επιλογές της Sony στο σύνολο τους για την κυκλοφορία ενός ανταγωνιστικού Ultrabook κρίνονται επιτυχημένες.Όλοι εκείνοι οι χρήστες που αναζητούν ένα επώνυμο Ultrabook με ποιότητα κατασκευής και υλικών σε υψηλά επίπεδα, το Vaio της σειράς T μπορεί να τους καλύψει με αξιώσεις. Μερικά παράπονα τα εκφράσαμε, όπως την αυτονομία της μπαταρίας η οποία βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας, ή την απουσία φωτιζόμενου πληκτρολογίου. Από την άλλη το νέο Vaio T13 χάρη στον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή Core i5 της Ιntel, το SSD των 128GB στη βασική έκδοση, αλλά και την πληθώρα θυρών είναι σε θέση να ανταμείψει και με το παραπάνω τον κάτοχο του. Η τιμή τέλος των 999 ευρώ με την οποία διατίθεται στην Ελληνική αγορά, αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται υψηλή – ειδικά εν μέσω κρίσης – όταν ο υποψήφιος αγοραστής συνυπολογίσει τι του προσφέρει η πρόταση της Sony, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια συμφέρουσα επιλογή.

 

Βαθμολογία

Sony Vaio T13 VPC-SVT1311W1E
4 / 5

 

Επιδόσεις
4,5 / 5
Φορητότητα
4 / 5
Οθόνη
4 / 5
Συνδεσιμότητα
4 / 5
Τιμή
4 / 5

 

Φωτογραφίες από το Sony Vaio SVT1311W1E. Πατήστε επάνω τους για να τις δείτε μεγαλύτερες.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.