PC 8-bit τρέχει Ubuntu αλλά θέλει περίπου 6 ώρες για boot

You are currently viewing PC 8-bit τρέχει Ubuntu αλλά θέλει περίπου 6 ώρες για boot

Ένα από τα σημεία υπεροχής του Linux έναντι άλλων λειτουργικών συστημάτων είναι πως μπορεί να εκσυγχρονίσει παλιά PC αφού οι απαιτήσεις του σε hardware είναι συνήθως σημαντικά μικρότερες από τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα. Ο Dmitry Grinberg αποφάσισε να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η δυνατότητα που προσφέρει ένα λειτουργικό σύστημα όπως το Linux σχεδιάζοντας ένα PC γύρω από ένα μικρο-ελεγκτή των 8-bit.

Σημειώστε σε αυτό το σημείο ότι ένας μικρο-ελεγκτής των 8-bit στις ημέρες μας χρησιμοποιείται για πολύ απλές εφαρμογές όπως πχ το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης σας ή ως ο κεντρικός επεξεργαστής σε κάποιο έξυπνο εργαλείο, σίγουρα όμως όχι ως βάση για έναν υπολογιστή. Με αποθηκευτικό χώρο μόλις 128KB, μνήμη RAM 16KB και συχνότητα λειτουργίας τα 20MHz, είναι σίγουρο πως όταν σχεδιαζόταν αυτός ο μικρο-ελεγκτής δεν είχε ως στόχο του την εκτέλεση κώδικα ενός λειτουργικού συστήματος όπως αυτό μιας διανομής του Ubuntu.

Άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια οι μεγάλη πλειοψηφία των διανομών Linux απευθύνεται σε επεξεργαστές 32-bit, ενώ απαιτεί ως ελάχιστο σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες μνήμης RAM αλλά και αποθηκευτικού χώρου. Ο Κος Grinberg λοιπόν προσέθεσε μια κάρτα SD χωρητικότητα 1GB και μικρή ποσότητα μνήμης SD-RAM, ενώ έγραψε έναν ARM emulator για τον ελεγκτή του. Ήταν λοιπόν έτοιμος για να τρέξει την έκδοση του Ubuntu για επεξεργαστές ARM.

Αν ρωτήσετε κάποιο γνώστη της τεχνολογίας -μεταξύ αυτών προσθέστε και εμάς – θα σας απαντήσει προκαταβολικά ότι το εγχείρημα θα αποτύχει, ο παραπάνω κύριος καταφέρνει να διαψεύσει όλες τις προβλέψεις και ο περίεργος αυτός συνδυασμός software και hardware λειτούργησε. Πολύ πολύ πολύ … μα πάρα πολύ αργά, αλλά λειτούργησε.

Ο επεξεργαστής που εξομοιώνει λειτουργεί μόλις στα 6,5KHz και το σύστημα χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ δύο ολόκληρες ώρες για να σας δείξει το prompt. Αν θέλετε να δείτε το γραφικό περιβάλλον του Ubuntu, τότε θα πρέπει να περιμένετε επιπλέον τέσσερις ώρες μέχρι αυτό να φορτώσει.

Μπροστά σε αυτό το σύστημα ο Spectrum των αρχών της δεκαετίας του 1980 με την κασέτα φαντάζει υπέρ-υπολογιστής, αλλά το θέμα δεν είναι η ταχύτητα αλλά ότι τελικά το όλο εγχείρημα λειτούργησε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα video διάρκειας περίπου 11 λεπτών με τα highlights από το εγχείρημα

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

This Post Has One Comment

  1. Μάρκος

    Φοβερό! Μόνο που το κατάφερε ο τύπος αυτό θέλει πολλά συγχαρητήρια.

Αφήστε μια απάντηση