Nvidia Jetson με Tegra 3 για το έξυπνο αυτοκίνητο

You are currently viewing Nvidia Jetson με Tegra 3 για το έξυπνο αυτοκίνητο

Η Nvidia παρουσιάζει την πλατφόρμα Jetson. Αποτελείται από μία κεντρική πλακέτα πάνω στην οποία με απαραίτητη “μαεστρία” έχουν τοποθετηθεί ένα Tegra 3 SoC, ποικιλία εισόδων και εξόδων, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 64 GB mSATA, αναμονές για οθόνη αφής, mini-USB και USB, ethernet και τέλος HDMI

Η πλατφόρμα καταλαμβάνει χώρο 1-DIN κατά την τοποθέτηση, όπου αυτό μεταφράζεται ότι χρειάζεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου όσο χώρο θέλει και ένα απλό CD player [μέγιστη συμβατότητα] και η κατανάλωση του είναι 50 φορές μικρότερη από μία συμβατική επεξεργαστική μονάδα.

NVJet1Din960

Το SoC το οποίο αναλαμβάνει την βαριά δουλειά αποτελείται από 8 υπομονάδες, με την παρουσία πολυπύρηνου ARM CPU, συνεπεξεργαστή γραφικών και ξεχωριστές μονάδες ήχου, βίντεο και εικόνας.

Το όλο εγχείρημα υπάγεται στην προσπάθεια της Nvidia να αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ανώτερο σύστημα Infotainment [IVI], κερδίζοντας ήδη 2 συνεχόμενες χρονιές το βραβείο στην νέα αυτή κατηγορία φορητών πληροφοριακών συστημάτων με ένα αρχικό σύστημα [ VCM ] που τοποθετήθηκε σε μοντέλα της Audi.

Παρέχει εξελιγμένη πλοήγηση με συνδυασμό πληροφοριών μέσω του Google Earth και ταυτόχρονα είναι ικανό για αναπαραγωγή πολυμέσων. Στο πολυσυζητημένο δε Model S της Tesla Motors η χρήση του γίνεται μέσω μιας 17″ οθόνης αφής, κονσόλα διαχείρισης όλου του συστήματος.

NVJetAuTe960

Το Jetson όμως θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Μπορεί να ελέγχει την κατάσταση του οχήματος σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, να ανιχνεύει την κίνηση των πεζών, να μας προειδοποιεί για την πορεία και την θέση του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση, να συμβάλει στην αποφυγή σύγκρουσης με άλλα οχήματα και με την υποστήριξη του σε CUDA και OpenCV οι δυνατότητες του αγγίζουν εντυπωσιακά επίπεδα, με εφαρμογές νυχτερινής οράσεως και κατανόηση ορίων ταχύτητας βάση των σημάνσεων.

NVJetFeat960

Μάλλον το όνομα της πλατφόρμας δεν ήταν τυχαία επιλογή μιας και οι Jetsons, η οικογένεια της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων της Hanna-Barbera από το 2062 με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, τους ρομποτικούς υπηρέτες και τα ολογραμματικά τηλέφωνα, σίγουρα θα αναγνώριζαν σε ένα τέτοιο προϊόν κάτι από την εποχή τους, κάτι από το μέλλον της αυτοκίνησης. Θα διατεθεί σε εγκεκριμένους συνεργάτες [developers] από την Nvidia τον Απρίλιο του 2013.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση