Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το δορυφορικό σύστημα Galileo

You are currently viewing Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το δορυφορικό σύστημα Galileo

Η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) αντιμετωπίζει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα με το δορυφορικό σύστημα Galileo μιας και συνέβη κάτι εξαιρετικά σπάνιο, σταμάτησαν να λειτουργούν εννέα ρολόγια από τα δεκαοκτώ που βρίσκονται στους δορυφόρους του συστήματος.

Οι δεκαοκτώ δορυφόροι του συστήματος στόχο έχουν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού συστήματος που θα είναι ανάλογο του Αμερικάνικου GPS, αλλά όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στην παρούσα φάση δεν πάνε όπως είχε σχεδιάσει η ESA.

Στο σχεδιασμό του συστήματος προβλέπεται κάθε δορυφόρος να φέρει συνολικά τέσσερα ρολόγια ακριβείας και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά ακόμα και αν κάποιο από τα ρολόγια υποστεί βλάβη. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι ένας από τους δορυφόρους του συστήματος αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μόνο δύο ρολόγια, κάτι που ενδεχομένως στο μέλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα. Στην ESA σκέφτονται πλέον σοβαρά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής Γιαν Βέρνερ, να μην εκτοξεύσουν την επόμενη ομάδα δορυφόρων μέχρις ότου εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος.

Τα ρολόγια που διαθέτουν οι δορυφόροι του συστήματος Galileo είναι τα ακριβέστερα στον κόσμο μιας και τα δύο από τα τέσσερα σε κάθε δορυφόρο είναι τεχνολογίας μέϊζερ υδρογόνου και χάνουν μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου την ημέρα, περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε τρία εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δίνει στο σύστημα τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης με ακρίβεια ενός μέτρου, όταν το GPS προσφέρει ακρίβεια περίπου δέκα μέτρων/

Η ESA έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν προβλήματα με το συγκεκριμένο σύστημα, όπως για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2014 όταν δύο δορυφόροι εκτοξεύθηκαν και τελικά βρέθηκαν σε λάθος τροχιά. Το αποτέλεσμα ήταν η καθυστέρηση μελλοντικών εκτοξεύσεων.

Πηγή

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση