Western Digital, υβριδικός δισκος SSHD πάχους 5mm

You are currently viewing Western Digital, υβριδικός δισκος SSHD πάχους 5mm

H Western Digital, η γνωστή μεγάλη κατασκευάστρια σκληρών δισκων, φαινεται πως ετοιμάζεται να προωθήσει στην αγορά ένα νέο τύπο αποθηκευτικού μέσου, υβριδικής μορφής, που θα συνδυάζει τις αρετές ενός κανονικού HDD και τις επιδόσεις ενός SSD.

Κάτω λοιπόν από την κατηγορία SSHD [Solid State Hard Drive] η WD ετοιμάζεται να φέρει αρχικά στους OEM κατασκευαστές, στις μεγάλες δηλαδή εταιρείες κατασκευής υπολογιστικών συστημάτων, αυτήν την καινούρια σειρά προϊόντων.

Ένα κομμάτι, ενδεικτικό της σειράς αυτής, έκανε λοιπόν την εμφάνιση του. Είναι ένας δίσκος των 500GB πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί και 24GB NAND μνήμης, τα οποία προφανώς θα λειτουργούν ως ένας μικρός SSD δίσκος που θα πραγματοποιεί μια λειτουργιά “caching”, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιδόσεις.

WD-5mm-960

Έτσι με θεωρητικά μικρότερο κόστος, μιας και δεν εχουν ανακοινωθεί ούτε τιμές αλλά ούτε και ημερομηνία διάθεσης της συγκεκριμένης συσκευής, θα μπορούμε να αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας στο μεγάλο – συμβατικό – κομμάτι αφήνοντας το λειτουργικό μας σύστημα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της δυναμικής μνήμης.

Είναι μάλλον μια υλοποίηση που ως στόχο έχει τα Ultrabooks, των οποίων την τιμη επιβαρύνει έως σήμερα η παρουσία μεγάλων SSD δισκων, απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υψηλές απαιτήσεις αυτών των “High-End” υπερφορητών συσκευών.

Εδώ να κάνουμε και μια επισήμανση.

MomentusXT-960

Δίσκο υβριδικής μορφής έχουμε ξανασυναντήσει από την Seagate στην σειρά Momentus XT η οποία συνδυάζε  32MB buffer μαζί με ένα 4GB SLC NAND chip κολλημένο πάνω στην πλακέτα ενός 2.5″ Momentus δίσκου, γεγονός που βοηθούσε σημαντικά να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι εκκίνησης [boot] του υπολογιστή. Λέτε η WD να μας φέρει κάποια επιπλέον έκπληξη;

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση