Η Apple αποσύρει τα συστήματα της από το EPEAT για πράσινους υπολογιστές

You are currently viewing Η Apple αποσύρει τα συστήματα της από το EPEAT για πράσινους υπολογιστές

Λίγες ημέρες πριν η Apple ξαφνικά αποφάσισε να αποσύρει όλους τους υπολογιστές της από την λίστα του EPEAT [Electronic Product Environmental Assessment Tool] που αφορά τους “πράσινους” υπολογιστές.

Η κίνηση αυτή θα αποτρέψει τους κυβερνητικούς πελάτες της αναφέρουν πολλοί.

Ήδη η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πολιτεία του San Francisco η οποία ήδη δήλωσε πως εφόσον τα προϊόντα της Apple δεν βρίσκονται πλέον στις λίστες EPEAT δεν θα μπορούν να τα προμηθευτούν για χρήση στις υπηρεσίες τους.

Για ποιο λόγο όμως η Apple έτσι ξαφνικά αποφάσισε να αποσύρει τα συστήματα της από ένα πρόγραμμα που επιβραβεύει τις “πράσινες” τακτικές σχεδιασμού και υλικών των προϊόντων της εταιρείας; Σύμφωνα με τον Robert Frisbee, CEO του EPEAT η απόσυρση έγινε εθελοντικά από την Apple η οποία ζήτησε να κατέβουν και τα 39 προϊόντα της πριν περίπου ένα μήνα. Αυτό φαίνεται πως έχει να κάνει με τη σχεδίαση του νέου MacBook Pro με τη Retina οθόνη. Η οθόνη φαίνεται πως είναι κολλημένη στο σασί, όπως αντίστοιχα και η μπαταρία του φορητού, κινήσεις οι οποίες κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την επισκευή ή ανακύκλωση του νέου MacBook Pro με τη Retina οθόνη.

Η Apple από την άλλη σήμερα μέσω της εκπροσώπου της κας Kristin Huguet εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Apple takes a comprehensive approach to measuring our environmental impact and all of our products meet the strictest energy efficiency standards backed by the US government, Energy Star 5.2. We also lead the industry by reporting each product’s greenhouse gas emissions on our website, and Apple products are superior in other important environmental areas not measured by EPEAT, such as removal of toxic materials.

Με λίγα λόγια η Apple αναφέρει ότι τα προϊόντα της πληρούν τα πιο αυστηρά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Energy Star 5.2. Επιπλέον αναφέρει η ανακοίνωση πως η εταιρεία αναφέρει για κάθε προϊόν της τις εκπομπές αερίων στο site της, ενώ τα προϊόντα της Apple είναι ανώτερα σε άλλους σημαντικούς περιβαλοντικούς τομείς οι οποίοι δεν μετριούνται από το EPEAT, όπως η αφαίρεση τοξικών υλικών.

Εμείς σαν σχόλιο θα αναφέρουμε ότι εφόσον το νέο MacBook Pro με τη Retina οθόνη έχει αυτά τα αρνητικά θέματα που αφορούν την οθόνη και την μπαταρία του, η Apple θα έπρεπε να επανασχεδιάσει τον φορητό και όχι να το κυκλοφορήσει έτσι. Έχει αποδείξει ότι είναι μια εταιρεία που θέλει και μπορέι να παράγει κορυφαία προϊόντα με επίσης κορυφαία περιβαλλοντική σχεδίαση. Κίτρινη κάρτα Apple.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση