Προτάσεις για το VDSL κατέθεσε η Wind στην ΕΕΤΤ

You are currently viewing Προτάσεις για το VDSL κατέθεσε η Wind στην ΕΕΤΤ

Σας είχαμε ενημερώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Wind ήταν αντίθετη με τις αποφάσεις της της Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων [Ε.Ε.Τ.Τ.] όσον αφορά το VDSL. Σήμερα η Wind κατέθεσε προς την ΕΕΤΤ σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου που μας έστειλε η Wind Ελλάς η εταιρεία αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ είναι ένα σημαντικό βήμα για τη λειτουργία δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, αυτές χαρακτηρίζονται από παραλείψεις οι οποίες όχι μόνο δημιουργούν αβεβαιότητα, αλλά εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο δημιουργίας στρεβλώσεων στην αγορά xDSL.

Μεταξύ άλλων η εταιρεία επισημαίνει την απουσία στοιχείων τα οποία αποτυπώνουν την πραγματική ζήτηση της νέας υπηρεσίας, μια κίνηση την οποία θα θεωρούσε κανείς αυτονόητη. Η Wind αναφέρει ότι προχωρώντας έτσι η ΕΕΤΤ και εγκρίνοντας προσφορά υπηρεσιών χωρίς το σχετικό έλεγχο της εμπορική συμπεριφοράς των κυρίαρχων παρόχων και εν προκειμένου του πρώην μονοπωλίου είναι σαν να καταργεί το ρυθμιστικό χαρακτήρα της. Αυτό είναι δυνατόν να αλλάξει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η Wind αναφέρει επίσης ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της ανάπτυξης σταθερών δικτύων νέας γενιάς όπως το VDSL, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν ακόμη πιο υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες. Επιπλέον έχει ήδη επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού internet σε ολόκληρη τη χώρα καλύπτωντας το 70% των τηλεφωνικών γραμμών της επικράτειας με ιδιόκτητο δίκτυο.  Η μετάβαση στα νέα δίκτυα όπως το VDSL αποτελεί στρατηγική επιλογή της WIND, η οποία ήδη προσφέρει πιλοτικές υπηρεσίες VDSL σε συνδρομητές της. Επιδίωξη της WIND είναι να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε δίκτυα νέας γενιάς και να προχωρήσει στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL το συντομότερο δυνατό.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, η WIND στις προτάσεις της [αίτηση θεραπείας] προς την ΕΕΤΤ ζητά αυτό που σήμερα γίνεται ευρέως αποδεκτό από την αγορά τηλεπικοινωνιών, δηλαδή να πραγματοποιηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου για τις υπηρεσίες VDSL λιανικής, και η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών να ξεκινήσει τάχιστα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Από την πλευρά της, η WIND έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμη να παρέχει υπηρεσίες VDSL, όπως προβλέπεται στην Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.