Υποδεχθείτε το iPhone 5 [VIDEO]

You are currently viewing Υποδεχθείτε το iPhone 5 [VIDEO]

Το έκτο κατά σειρά iPhone ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες και ονομάζεται iPhone 5. Οι διαρροές που υπήρξαν πριν την επίσημη παρουσίαση του νέου smartphone ήταν πολλές και οι περισσότερες σωστές. Ας δούμε αναλυτικά τι νέο χαρακτηριστικά διαθέτει το καινούργιο iPhone 5.

Το μεγαλύτερο νέο και αυτό για το οποίο αρκετοί χρήστες θα σκεφτούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση είναι η μεγαλύτερη οθόνη. Πλέον έχει διαγώνιο 4 ιντσών, είναι τύπου Retina στα 326ppi και ανάλυση 1136 x 640 pixels. Η νέα οθόνη έχει λόγο πλευρών 16:9 και έρχεται με βελτιωμένο κορεσμό χρωμάτων κατά 44%.  Ταυτόχρονα είναι τεχνολογίας in-touch κάτι που σημαίνει ότι ενσωματώνει το στρώμα των αισθητήρων αφής στο πάνελ αντί να είναι ένα ξεχωριστό layer επάνω από το πάνελ. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία η οθόνη είναι σημαντικά λεπτότερη, ενώ σύμφωνα με την Apple η οθόνη έχει καλύτερη ευκρίνεια.

Το νέο iPhone 5 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και γυαλί, ενώ το σασί του είναι πλέον unibody. Η πλάτη του είναι κατασκευασμένη από ανοδιωμένο αλουμίνιο, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιεί η Apple για την κατασκευή των MacBook Pro. Στο λευκό μοντέλο χρησιμοποιεί γυαλί, ενώ στο μαύρο μοντέλο γυαλί βαμμένο. Η προσοχή στη λεπτομέρεια για την κατασκευή του νέου smartphone που δίνει η εταιρεία είναι εξαιρετική μιας και αναφέρει συγκεκριμένες διαδικασίες. Μεταξύ αυτών είναι η φωτογράφιση από ειδικές κάμερες των 29 MPixels του σασί και την αυτόματη σύγκριση με 725 μοναδικά κομμένα ένθετα έτσι ώστε να επιλεγεί εκείνο που ταιριάζει καλύτερα.

Το πάχος του νέου iPhone 5 είναι μόλις 7,6 χιλιοστά, ενώ το βάρος του είναι μόλις 112 γραμμάρια. Συγκριτικά με τον προκάτοχο του, το iPhone 4S και οι δύο τιμές είναι σαφώς μικρότερες, αφού το iPhone 4S είχε πάχος 9,3 χιλιοστά και βάρος 140 γραμμάρια. Για να το επιτύχει αυτό η Apple μεταξύ άλλων επέλεξε για το iPhone 5 τη χρήση των νέων nano-SIM καρτών αντί των γνωστών από το iPhone 4 και iPhone 4S micro-SIM.

Στα εκ των έσω το iPhone 5 έρχεται με το νέο SoC [System on a Chip] το οποίο έχει σχεδιάσει η Apple και ονομάζεται Α6. Είναι μικρότερο σε μέγεθος από το Α5 που γνωρίζουμε από το iPhone 4S, ενώ όσον αφορά την απόδοση του είναι μέχρι και δύο φορές ισχυρότερο στο κομμάτι των γραφικών από εκείνο. Ταυτόχρονα ο νέος σχεδιασμός φαίνεται ότι ευνοεί και την αυτονομία του iPhone 5 αφού η Apple ανακοίνωσε χρόνο ομιλίας σε δίκτυο 3G / LTE 8 ώρες, χρόνο surf στο internet με χρήση δικτύου 3G / LTE 8 ώρες, με χρήση δικτύου Wi-Fi 10 ώρες και αναμονή 225 ώρες. Οι χρόνοι αναμονής και surf στο internet είναι βελτιωμένοι συγκριτικά με το iPhone 4S.

Το νεό iPhone 5 έρχεται με νέα βελτιωμένη εμπρός κάμερα στα 1,2 MPixels η οποία κάνει εγγραφή video στα 720p, ενώ η πίσω κάμερα αν και στα τεχνικά χαρακτηριστικά μοιάζει ίδια με εκείνη του iPhone 4S φαίνεται να έχει μερικές βελτιώσεις στα σημεία. Ο backside illumination αισθητήρας παραμένει στα 8 MPixels, όπως και ο φακός των 5 στοιχείων, αυτό όμως που έχει προστεθεί είναι το panorama mode και η δυνατότητα λήψεων φωτογραφιών ενώ γίνεται εγγραφή video.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα σύνδεσης του iPhone 5 σε δίκτυα LTE, κάτι που του σημαίνει downloads με ταχύτητες έως και 100 Mbps. Αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κάποιο πάροχο με δίκτυο LTE, στις ΗΠΑ, την Ασία αλλά και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αρκετοί.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο iPhone 5 θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο γνωστός μας από το 2003 30-pin connector αποτελεί παρελθόν μιας και η Apple παρουσίασε το νέο Lightning connector ο οποίος είναι 80% μικρότερος σε μέγεθος, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί και από τις δύο πλευρές στη συσκευή. Για τους χρήστες που διαθέτουν αξεσουάρ τα οποία βασίζονται στον 30-pin connector η Apple παρουσίασε ένα συμβατό adaptor. Νέα ακουστικά με όνομα EarPods συνοδεύουν το iPhone 5 και σύμφωνα με την ανακοίνωση προσφέρουν όχι μόνο καλύτερο ήχο αλλά και καλύτερη εφαρμογή στο αυτί.

Οι τιμές στις ΗΠΑ για το iPhone 5 είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες που γνωρίζαμε από το iPhone 4S, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί με διετές συμβόλαιο και το αντίτιμο των 199 δολαρίων.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση