Νέος επικίνδυνος ιός με την ονομασία Shamoon

You are currently viewing Νέος επικίνδυνος ιός με την ονομασία Shamoon

Ένας νέος ιός με όνομα Shamoon, εντοπίστηκε από τις εταιρείες ασφαλείας και στοχεύει συστήματα με Windows. Ο ιός είναι αρκετά εξελιγμένος και είναι σε θέση όχι μόνο να διαγράφει ή και να υποκλέπτει αρχεία, αλλά και να αχρηστεύει το σύστημα που έχει μολύνει.

Οι εταιρείες ασφλάλειας αναφέρουν ότι ο ιός με την ονομασία Shamoon ή W32.Disttrack είναι αρκετά επικίνδυνος μιας και μετά τη μόλυνση του συστήματος μπορεί να γράψει επάνω στο Master Boot Record του σκληρού δίσκου, αχρηστεύοντας επί της ουσίας το σύστημα μιας και αυτό δεν θα είναι σε θέση να εκκινήσει.

Εικάζεται ότι ο Shamoon είναι πιθανόν να αποτελεί βιομηχανικό όπλο μιας και μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί αποκλειστικά σε βιομηχανικά δίκτυα και πετρελαϊκές εταιρείες στην Αραβική χερσόνησο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την πιθανότητα να διαδοθεί και σε άλλα συστήματα.

Λεπτομέρειες για τον Shamoon μπορείτε να διαβάσετε στο site της Symantec.

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση