Ρώσος συλλαμβάνεται από την Ελληνική Αστυνομία για ξέπλυμα χρήματος μέσω bitocoin

You are currently viewing Ρώσος συλλαμβάνεται από την Ελληνική Αστυνομία για ξέπλυμα χρήματος μέσω bitocoin

Εχθές στη Χαλκιδική η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Alexander Vinnik με 17 συνολικά κατηγορίες, μεταξύ αυτών και το ξέπλυμα 4 δις δολαρίων μέσω Bitcoin.

Ο Alexander Vinnik είναι Ρώσος υπήκοος 38 ετών και οι κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος του αφορούν την εταιρεία BTC-e στην οποία ήταν διαχειριστής. Η BTC-e ήταν ένα ανταλλακτήριο Bitcoin στο οποίο μπορούσε κανείς να αγοράσει ή να πουλήσει Bitcoin. Για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούνταν χρέωνε προμήθεια και από εκεί προέρχονταν και τα έσοδα της.

Το πρόβλημα με το BTC-e προέκυψε όταν έγινε αντιληπτό πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του Alexander Vinnik φαίνεται να έχει προέλθει από το ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων Mt. Gox. Το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο πτώχευσε μετά από επίθεση hackers οι οποίοι και κατάφεραν να αποσπάσουν 850.000 bitcoins από τα ψηφιακά πορτοφόλια των πελατών του. Περίπου 305.000 bitcoins από αυτά που είχαν κλαπεί από το Mt. Gox φαίνεται να έχουν κατατεθεί σε τρεις λογαριασμούς στο BTC-e και συνδέονται μεταξύ τους. Σημειώστε ότι αξία των παραπάνω bitcoin σήμερα ξεπερνά το 1 δις δολάρια.

Στο παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν ξεπλύνει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτά είχαν αποσπάσει σε Bitcoin από το Silk Road, ένα website στο Dark Web το οποίο φημιζόταν για αγοραπωλησίες παράνομων προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και ναρκωτικών.

Ο Alexander Vinnik έχει προσωπικά δεχθεί πρόστιμο  12 εκατομμυρίων δολαρίων και ποινή φυλάκισης 55 ετών. ενώ η BTC-e έχει δεχθεί πρόστιμο 110 εκατομμυρίων δολαρίων για τις δραστηριότητες της.

Μετά τη σύλληψη η Αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ελληνικές αρχές για τη δυνατότητα έκδοσης του Alexander Vinnik στις ΗΠΑ.

Πηγή

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης ασχολείται ως δημοσιογράφος με το χώρο της τεχνολογίας από το 2002. Έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπά του ειδικού τύπου στην Ελλάδα αναφορικά με την πληροφορική όπως το PC Magazine, ενώ από το 2012 και μετά αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα, έχει καλύψει δημοσιογραφικά μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει και σε podcasts με θεματολογία την τρέχουσα τεχνολογική επικαιρότητα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικά και φυσικές επιστήμες, ενώ μιλά και γράφει πολύ καλά Αγγλικά. Είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, του αρέσουν τα μαθηματικά, σχεδιάζει και υλοποιεί websites και εδώ και λίγα χρόνια, ως ερασιτέχνης μελισσοκόμος, παράγει το δικό του μέλι.

Αφήστε μια απάντηση